Annons

Kommunernas matlager i kris ska undersökas

Samhälle • Publicerad 2 september 2022
Statskontoret ska undersöka hur livsmedelsberedskapen ser ut i landets kommuner. Arkivbild.
Statskontoret ska undersöka hur livsmedelsberedskapen ser ut i landets kommuner. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Hur väl skulle landets kommuner klara sig vid en eventuell livsmedelskris? Det ska nu Statskontoret undersöka på uppdrag av regeringen, rapporterar P4 Jönköping.

– Hur ser det ut? Klarar man att försörja sina äldreboenden med mat vid en stor kris eller till och med krig? Hur ser det ut med sjukvården, klarar man den livsmedelsberedskapen? Och även förskolor och skolor, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) till radion.

Annons

– Den analysen behöver vi göra så att vi ser till att Sverige står rustat om det skulle hända en stor kris eller krig och vi skulle bli avskurna från logistikflöden.

Kommunerna har redan i uppdrag att se till att livsmedelsförsörjningen fungerar vid en eventuell kris.

– Men samtidigt har kommunerna kommit olika långt. Vi behöver se till att vid stor kris eller till och med krig att samtliga kommuner klarar det här uppdraget, säger Anna-Caren Sätherberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons