Annons

Kommunerna ersätts för tillfälliga boenden

Ukrainakriget • Publicerad 7 maj 2022
10|000 kronor i engångsbelopp per tillfälligt boende är statens ersättning till kommunerna. Bilden togs i mars, vid Migrationsverkets boende på Jägersro i Malmö.
10|000 kronor i engångsbelopp per tillfälligt boende är statens ersättning till kommunerna. Bilden togs i mars, vid Migrationsverkets boende på Jägersro i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har nu slagit fast att kommuner som ordnat tillfälliga boenden för personer från Ukraina får statlig ersättning. Kommunerna får ett engångsbelopp på 10 000 kronor per plats och 300 kronor kronor per dygn, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

I början av mars bad Migrationsverket, via länsstyrelserna, kommunerna att rapportera in tillfälliga boenden. Migrationsverket hade själv inte kapacitet att erbjuda boenden till alla som då väntades komma till Sverige från Ukraina. Kommunerna tog fram totalt 14 300 platser.

Regeringen vill att kommunerna från och med den 1 juli ska hjälpa till med mer långsiktiga boenden till de ukrainare som kommit till Sverige. Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas 80 000 skyddssökande komma till Sverige under helåret 2022. I en tidigare bedömning trodde man att det skulle komma 76 000 bara under första halvåret.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons