Annons

Kommun backar från assistansbeslut

Vård • Publicerad 6 maj 2019
Anhöriga får jobba som personliga assistenter efter kritik från Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Anhöriga får jobba som personliga assistenter efter kritik från Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Från nästa år skulle det bli förbjudet att ha anhöriga anställda som personliga assistenter i Östersunds kommun. Nu backar kommunen från beslutet efter kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar lokala medier.

Kommunen motiverade beslutet med att det kan vara svårt att kontrollera kvaliteten på assistansen om den utförs av anhöriga, men enligt Ivo inskränker förbudet den enskildes rätt till självbestämmande.

– Det jag beklagar allra mest är den oro som vi har skapat. Vi har gjort fel, säger Lars Liljedahl, chef för kommunens vård- och omsorgsförvaltning, till P4 Jämtland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons