Annons

Yasin och Haval fortsatt häktade

Rapparna Yasin Mahamoud och Haval Kahlil, som åtalats för inblandning i kidnappningen av en annan ung artist, förblir i häkte i väntan på dom.
Brott • Publicerad 1 juni 2021
Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin när förhandlingarna gällande kidnappningen av en känd rapartist inleddes förra veckan.
Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin när förhandlingarna gällande kidnappningen av en känd rapartist inleddes förra veckan.Foto: Johan Hallnäs/TT

Åklagaren yrkade på fängelse i omkring ett och ett halvt år för Yasin Mahamoud och Haval Khalil. Deras advokater begärde i stället att deras klienter skulle försättas på fri fot. Men efter en kort överläggning beslutade Stockholms rätt att de ska vara kvar i häkte.

– Jag tycker att det är jättekonstigt. Jag var säker på att han skulle släppas med tanke hur förhållandevis ringa de brott som han misstänks är, säger Frida Wallin, Yasin Mahamouds försvarare.

Annons

Den sista rättegångsdagen om den misstänkta kidnappningen inleddes med åklagare Ida Arnells plädering. Hon framhöll bland annat offrets låga ålder.

– Han har inte och kan inte samtycka till den behandling han utsatts för. Handlingarna pågår under en lång tid och det är några av Stockholms farligaste personer som utsätter honom för kränkningar, hot och våld, sade Ida Arnell.

"Stämmer inte"

Arnell hävdade vidare att det som Yasin Mahamoud sagt under rättegången – att han inte visste varför hans före detta fängelsekompis ville ha hjälp att få kontakt med den unge rapparen – inte stämmer. Åklagaren hävdar också att det han sagt om att han anat oråd och försökt förhala mötet mellan den unge artisten och den man som bett honom ordna kontakten inte är sant.

– Yasin varnar inte målsäganden. De uppgifter som Yasin lämnat har objektivt varit till hjälp för de personer som skulle ta målsäganden, sade Ida Arnell.

Hon yrkade på att Yasin Mahamoud ska dömas till omkring ett och ett halvt års fängelse. Hans advokat Frida Wallin vill i stället se honom frikänd. Åklagarna har inte kunnat styrka sitt åtal, enligt Wallin.

– Det finns ingen bevisning om den påstådda stämplingen och det kan inte vara fråga om förberedelse. Åtalet ska ogillas och Yasin ska omedelbart försättas på fri fot, säger hon.

En annan bild

När det gäller den andre åtalade rapparen, Haval Khalil, yrkade åklagaren även där på fortsatt häktning och omkring ett och ett halvt års fängelse för sin inblandning i kidnappningen. Khalil har under rättegången givit en annan bild än åklagaren av vad som hänt den aktuella kvällen. Men den avfärdar Ida Arnell.

– Vad Haval själv uppgett anser jag vara en tydlig efterhandskonstruktion och att det ska lämnas utan avseende. Haval har varit aktiv genom hela händelseförloppet, sade åklagaren.

Haval Khalils advokat Anton Strand yrkar på att hans klient ska frikännas.

– Min uppfattning är att han inte ska dömas alls. Den ganska omfattande gärningsbeskrivningen lägger Haval många moment till last. Bevisningen är otillräcklig i vissa moment och i vissa moment obefintlig, säger Anton Strand.

Annons

För övriga som åtalats för inblandning i kidnappningen av den unge artisten yrkade åklagaren på olika långa fängelsestraff, varav de kortaste på ett och ett halvt år. För de som enligt åklagaren varit mest drivande, bland annat mannen som kallas fotbollsspelaren, som under rättegången sagt att han planerat och genomfört brotten, yrkas på cirka sex års fängelse.

Pressa på pengar

I april förra året ska en rapartist ha blivit förd till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var enligt åklagarna att pressa artisten på pengar.

Redan en tid innan hade ett "misslyckat" kidnappningsförsök ägt rum. Rapartisten Yasin Mahamoud anklagas för att, under förespegling om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock när man upptäckte att det var mycket poliser i rörelse just då.

För detta står Yasin Mahamoud åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov.

Haval Khalil misstänks för att ha tagit över uppgiften att locka fram artisten efter det första försöket. Khalil är åtalad för människorov och rån, alternativt medhjälp därtill, för sin misstänkta inblandning i brotten.

Förhandlingen kommer att fortsätta en bit in i juni angående andra brott med koppling till det så kallade Vårbynätverket.

Fakta: En del av ett rekordstort mål

Den 6 april inledde Södertörns tingsrätt huvudförhandlingen mot totalt 30 personer, varav många tillhör det så kallade Vårbynätverket – en kriminell gruppering söder om Stockholm. Det är ett av de största brottmålen som Stockholm har haft med påstådda kopplingar till nätverksbrottslighet.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, bland annat försök till mord, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och rån. Ett av de mest uppmärksammade brotten som kopplas till nätverket är kidnappningen av en svensk rapartist förra våren.

Förhandlingen beräknas ta totalt 35 dagar och är planerad att kunna avslutas i midsommarveckan.

Källa: Södertörns tingsrätt

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons