Annons

Kollaps för svensk handel med Ryssland

Sveriges handel med Ryssland har kollapsat i skuggan av Vladimir Putins fullskaliga krig mot Ukraina. Sveriges import från Ryssland rasade med 87 procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Kommerskollegium.
Ekonomi • Publicerad 2 september 2022
Handeln med Ryssland, bland annat i form av oljeimport, har rasat i år enligt Kommerskollegium. Arkivbild
Handeln med Ryssland, bland annat i form av oljeimport, har rasat i år enligt Kommerskollegium. ArkivbildFoto: Thomas Johansson/TT

"Det är sällsynt att se sådana kraftiga nedgångar med en så pass relativt stor handelspartner. Sanktionerna mot Ryssland förklarar en stor del, men inte allt", skriver Nils Norell, analytiker vid Kommerskollegium, i ett pressmeddelande.

Nedgången inleddes redan under första kvartalet, men tog fart i andra kvartalet när importen av bland annat olja, anrikat uran och stenkol från Ryssland i princip upphörde helt.

Annons

Trenden är snarlik när det gäller den svenska exporten till Ryssland, där fordonsexporten har upphört. Sammanlagt föll varuexporten till Ryssland under andra kvartalet med 62 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare.

"Många företag har själva valt att dra sig ur Ryssland, antingen på grund av sanktionerna eller för att man av andra skäl inte vill eller kan ha Ryssland som handelspartner", skriver Norell.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons