Annons

Koll på sociala medier ska stoppa vapenlicens

Hat och hot på sociala medier ska i fortsättningen kunna sätta stopp för vapenlicenser i Storbritannien. Det är regeringens nya förslag för att få stopp på nya dödsskjutningar.
Storbritannien • Publicerad 16 augusti 2021
Manifestation i fredags till minne för de dödade i Plymouth och mot vapenvåld.
Manifestation i fredags till minne för de dödade i Plymouth och mot vapenvåld.Foto: Ben Birchall/AP/TT

Efter förra veckans dåd i Plymouth, när en man dödade fem personer innan han tog sitt eget liv, har krav på stärkta regler för att inneha skjutvapen förts fram.

Och nu uppger The Times att ett första steg blir att polisen, som utfärdar vapenlicensen, ska kontrollera de ansökandes sociala medier för att se om de utgör hot mot någon person eller grupp. Anvisningen ska enligt tidningen skrivas in i regeringens nya riktlinjer för hårdare kontroll av vapenlicenser.

Annons

Även godkända licensinnehavare ska kollas mot sociala medier och licenser kan dras tillbaka om hot kan föreligga.

Exakt motiv för dådet har ännu inte kommit fram men gärningsmannen i Plymouth hade på sociala medier skrivit långt om masskjutningar och om hur han nobbats av kvinnor, sitt ofrivilliga liv i celibat och sitt hat mot ensamstående mammor.

Han blev i vintras av med sin vapenlicens men fick i juli tillbaka densamma.

Efter dödsskjutningen har hans åsikter debatterats och frågan om dådet ska klassas som terrordåd har lyfts, med hänvisning till hans så kallade incel-ideologi. Enligt The Times utreds om fallet ska klassificeras som terrorrelaterat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons