Annons

Kokain och ketamin i brittiska räkor

När brittiska forskare undersökte prover av räkor som fiskats upp ur olika vattendrag i ett brittiskt landsbygdsområde fann de att varenda räka hade spår av kokain i sig. I en stor del av räkorna fanns det ketamin.
Storbritannien • Publicerad 1 maj 2019
Suffolk, Storbritannien.
Suffolk, Storbritannien.Foto: TT

Proverna togs från 15 olika sötvattendrag på landsbygden i grevskapet Suffolk i östra England. Studien utfördes av forskare vid King's College i London och University of Suffolk och den publiceras i den vetenskapliga tidskriften Environment International.

– Huruvida förekomsten av kokain i vattenlevande djur är en fråga för Suffolk eller något som förekommer på bredare front i Storbritannien och utomlands kräver vidare forskning, säger Nic Bury från University of Suffolk.

Annons

I räkorna fann man också spår av bekämpningsmedel och läkemedel.

Forskningsledaren Thomas Miller från King's College säger att koncentrationen av narkotika i räkorna var låg, men att den likväl kan utgöra en risk för djurlivet.

Tidigare har andra studier funnit att fiskar i urbana vattendrag, som i floden Themsen i London, får i sig stora mängder illegal narkotika. Att räkor långt ute på landsbygden också testar positivt är desto mer förvånande, konstaterar forskarna bakom räkstudien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons