Annons

KO stämmer Arla för falsk klimatreklam

Otydligt och osant – Arlas påstående om att deras ekologiska mjölk ger netto noll-utsläpp stämmer inte enligt Konsumentverket som nu drar mejerijätten inför domstol.
Ekonomi • Publicerad 11 november 2021
Även glada kossor släpper ut metangaser. Arkivbild.
Även glada kossor släpper ut metangaser. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Mejerijätten Arla kan inte bevisa att reklamen om netto noll klimatavtryck stämmer. Därför stämmer Konsumentombudsmannen (KO) Arla inför Patent- och marknadsdomstolen.

– Det är ett otydligt påstående för konsumenten. De förklaringar som Arla har får inte konsumenten information om, de står inte på framsidan. Då måste man vända på förpackningen, och vem gör det när man står och köper mjölk, säger Ida Nyström.

Annons

Hon förklarar att konsumenter kan få intryck av att produktionen av mjölken inte påverkar klimatet då den klimatkompenserats.

– Men det stämmer inte. Produktion av mjölk leder till växthusgaser, säger hon.

Effekter långt bort i framtiden

Om det blir som Arla vill med klimatkompensationen så ligger dock effekterna långt bort i framtiden, och effekterna är också förenade med stora osäkerheter, förklarar Ida Nyström.

Men Arla håller inte med Konsumentverket om att marknadsföringen är missvisande. Det rör sig om klimatkompensation, och det förklaras både på förpackningen och genom hänvisningar till hemsidan, understryker Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson.

– Netto noll är ett komplext begrepp, men det är också etablerat. Bland annat kommer det upp nu under klimatmötet Cop26.

Hon tycker att Arla har varit tydliga nog, och att de kunder som köper den ekologiska mjölken, som det handlar om här, är både kunniga och pålästa.

– Vi har kompenserat de utsläpp som mjölken ger upphov till, och vi har har använt tredjepartsexperter som räknat på certifierade projekt.

Välkomnar prövning

Hon tycker ändå att det är bra att marknadsföringen nu prövas.

– Det är jätteviktigt att företag som bedriver ett hållbarhetsarbete får kommunicera det, säger Victoria Olsson.

Ida Nyström konstaterar att många företag vill använda miljö- och klimatargument i sin marknadsföring, och att miljöpåståenden blir både vaga och otydliga.

Annons

– Vi har pågående tillsynsärenden för fler företag. Det här är ett stort problem. Det är viktigt att konsumenter ska kunna välja, säger Ida Nyström.

Fakta: Marknadsföring och tydlighet

Marknadsföringslagen är den övergripande lagen som styr hur företag får marknadsföra sig. Lagen ska skydda konsument mot vilseledande, aggressiv och annan otillåten marknadsföring.

Konsumentverket kan stämma företag inför Patent- och marknadsdomstolen vid misstänkta överträdelser.

Källa: Konsumentverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons