Annons

Knarklabb, lyxbilar och maffia i polisens fälla

Mordkomplotter har avslöjats. Knarklabb stängts. Och bland beslagen finns allt från lyxbilar, smycken och vin till miljontals kronor i kontanter och kryptovalutor. När maffia, motorcykelgäng och brottssyndikat går i fällan avslöjas också de kriminellas dyra vanor.
Europol • Publicerad 8 juni 2021
Tysk polis slår till mot misstänkt kriminella personer i Leverkusen.
Tysk polis slår till mot misstänkt kriminella personer i Leverkusen.Foto: Marcel Kusch/AP/TT
Kontanter som tagits i beslag i Nya Zeeland.
Kontanter som tagits i beslag i Nya Zeeland.Foto: Nya Zeelands polis/AP/TT

3,7 ton droger. 104 vapen. 45 miljoner australiska dollar i kontanter varav omkring sju miljoner hittades nergrävda under ett trädgårdsskjul i en förort till Sydney. Men också smycken, vin, lyxbilar, båtar och klockor. Det har tagits i beslag i Australien där över 4 000 poliser har deltagit i tillslagen mot kriminella.

– Vi pratar om en livsstil som finansieras och drivs av brottslighet, säger Peter Harvey, vice polischef i delstaten South Australia, på en presskonferens.

Annons

Sex knarklabb har stängts och den australiska polisen uppger att 21 planer på mord har stoppats. Över 220 personer har gripits, anklagade för mer än 500 brott.

– Vi misstänker att de är medlemmar i kriminella motorcykelgäng, australisk maffia, asiatiska brottssyndikat och allvarlig och organiserad brottslighet, säger den federala polischefen Reece Kershaw på en presskonferens.

– Vi misstänker att de har smugglat in förbjudna droger till Australien i industriell skala.

Lurades i fälla

Premiärminister Scott Morrison kallar det triumfatoriskt ett "hårt slag" mot den organiserade brottsligheten i Australien. De kriminella har använt sig av krypterad kommunikation i ett försök att flyga undan radarn – men lurades i den fälla som gillrats av internationell polis genom telefontjänsten Anom.

De särskilda telefonerna har nått kriminella i över 100 länder, som ovetandes har gett polisen tillgång till över 20 miljoner meddelanden. I Australien planterades de bland inflytelserika personer i den undre världen, däribland en knarkkung på flykt undan rättvisan i Turkiet.

Prat om droger och våld

Gängmedlemmarna lurades att tro att kommunikationen var säker eftersom appen var krypterad och telefonerna saknade kamera och ljudinspelning. Och de skrädde inte orden i sina meddelanden.

– Allt de pratar om är droger, våld, attacker mot varandra, oskyldiga människor som kommer att mördas. Allt fanns där till beskådan, säger Reece Kershaw.

Operationen är "världens mest sofistikerade brottsbekämpande åtgärd riktad mot organiserad brottslighet hittills" enligt polisen i Nya Zeeland. Där har 35 personer gripits, anklagade för 900 olika brott – däribland knarksmuggling och pengatvätt.

Bland de gripna i Nya Zeeland finns medlemmar i gängen Mongrel Mob, Head Hunters och Comancheros. Därtill har polisen lagt beslag på metamfetamin, skjutvapen, fordon och kontanter och tillgångar värda flera miljoner nyzeeländska dollar. Fler gripanden väntas, precis som i resten av världen.

Lyxbilar och kontanter

Hittills har 800 personer gripits i 16 länder, enligt Europol som uppger att 250 skjutvapen, 55 lyxfordon och över 48 miljoner amerikanska dollar i världsomspännande valutor och kryptovalutor har tagits i beslag. Enligt amerikanska FBI har 100 liv räddats till följd av den globala operationen.

Annons

I Tyskland har tillslagen fokuserats kring Hessen. Över 70 misstänkta har gripits sedan husrannsakan och tillslag genomförts på 150 platser. Här har myndigheterna lagt beslag på flera hundra kilo droger, ett 20-tal vapen, över 30 lyxbilar, kontanter till ett värde av 250 000 euro samt IT-utrustning.

I Nederländerna har 49 personer gripits, enligt nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons