Annons

Knapp information vid Encrochat-övervakning

Drygt 700 Encrochat-telefoner i Sverige övervakades av fransk polis förra våren, men det är oklart exakt hur övervakningen gick till. Det rapporterar , som tagit del av franska domstolshandlingar.
Brott • Publicerad 7 maj 2021
Bevisningen från Encrochat har legat till grund för flera åtal, exempelvis ett fall där tre män åtalades för mord och mordförsök i Kungens kurva förra året. Arkivbild.
Bevisningen från Encrochat har legat till grund för flera åtal, exempelvis ett fall där tre män åtalades för mord och mordförsök i Kungens kurva förra året. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I Storbritannien fick utredarna en redogörelse innan avläsningen startade, för att avgöra om materialet var godkänd bevisning i domstol. I Sverige har dock inte åklagarna haft någon detaljkännedom om övervakningen.

– Vi ska inte ifrågasätta det franska systemet, och de ska inte ifrågasätta vårt system. Om det är något fel över huvud taget, och hur bevisningen ska värderas – det avgörs av svenska domstolar, säger chefsåklagare Solveig Wollstad, chef för den svenska desken på EU-myndigheten Eurojust, till Ekot.

Annons

Materialet har godkänts som bevisning av flera domstolar i Sverige, men väntar i andra fall på bedömning. Riksåklagaren framhöll i en skrivelse förra veckan att det redan finns en enhetlig praxis om att bevisningen är tillåten. Christian Dahlman, professor i juridik vid Lunds universitet, vill dock se en prövning i Högsta domstolen.

– Om vi har ett svenskt integritetsskydd, så måste tanken med det vara att det inte ska kunna kringgås bara för att något annat land har ett sämre skydd, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons