Annons

Knäckt Anomchatt avslöjade gripen gängledare

En 32-årig gängledare från Göteborg är en av dem som gripits i samband med ”Operation Trojan Shield”. Han är misstänkt för att ha importerat över ett ton hasch med båt från Marocko.
Brott • Publicerad 9 juni 2021
En 32-årig gängledare från Göteborg är en av dem som gripits i samband med ”Operation Trojan Shield”. Han är misstänkt för att ha importerat över ett ton hasch med båt från Marocko. Arkivbild.
En 32-årig gängledare från Göteborg är en av dem som gripits i samband med ”Operation Trojan Shield”. Han är misstänkt för att ha importerat över ett ton hasch med båt från Marocko. Arkivbild.Foto: Foto: Tullverket

I november förra året fattade tullen i Göteborg misstanke om några marmorskivor. De kom i containrar från Marocko och var en aning tjockare än de andra skivorna i lasten. I skivorna hittades 1,2 ton cannabis, värt cirka 120 miljoner kronor.

Två män dömdes i slutet av maj i år till långa fängelsestraff för att ha tagit emot partiet men den misstänkte huvudmannen kom undan, fram tills nu.

Annons

För med information från chattar i den krypterade mobilappen Anom som grund kunde tullen gripa den 32-årig mannen i början på veckan, misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Han tillhör det skikt inom grupperingen som tog över styret i samband med en konflikt för ett antal år sedan, berättar Jonas Almström, som leder förundersökningen, för Dagens Nyheter.

Anom har varit en fälla, då internationell polis redan från början kunde dekryptera och lagra meddelandet när det skickades. Gripandet ligger i linje med den beskrivning som polisen ger av ”Trojan Shield”. Att de personer som grips har varit kända sedan tidigare men att polisen har haft svårt att komma åt dem.

Den misstänkte 32-åringen begärs häktad under onsdagen. Han nekar till brott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons