Annons

Klotty och Allram kliver upp på teaterscenen

Tidigare har de gjort barnprogram och vuxenhumor med dockor för film och tv. Nu tar skaparna bakom "Allram Eest" och "Operation Klotty" med sig ett tjugotal dockor upp på teaterscenen.
Teater • Publicerad 7 maj 2019
Ulf af Utterman, Björn Carlberg, Birgitta, Petter Lennstrand och Allram Eest intar Scalateatern i höst.
Ulf af Utterman, Björn Carlberg, Birgitta, Petter Lennstrand och Allram Eest intar Scalateatern i höst.Foto: Jessica Gow/TT

Vanligtvis stabilt åtskilda samhällsklasser och sociala miljöer frontalkrockas på Scalateaterns scen i Stockholm. Persongalleriet rymmer Kjell och hans mamma Birgitta, "röktant från Rotebro", liksom Ulf af Utterman, näringslivseliten personifierad, och Risto, beväpnad finne från Pääkasjärvi. Stereotyper förvisso, men det är en del av poängen.

– Jag tycker dockorna är en frihetszon. Det gör inte så mycket att Ulf är en stereotyp Östermalmsgubbe. I blandningen med alla andra funkar det, säger Petter Lennstrand.

Annons

Urpremiären i november ligger fortfarande långt fram i tiden och tillsammans med Björn Carlberg jobbar han som bäst med att skriva och gestalta humorföreställningens olika nummer.

Körschemat blir en avancerad ekvation av byten och tajming. Totalt ska de spela ett tjugotal dockpersonligheter varav flera är helt nya, däribland pianisten Atle Klinke.

– Norges svar på Jean-Michel Jarre, enligt Björn Carlberg.

En gång "Lipton"

Petter Lennstrand har jobbat med dockteater i snart 30 år och Björn Carlberg, en gång "Lipton" i Petter Lennstrands "Höjdarna", i drygt 15. Ofta har de gjort roller i varandras produktioner, men det här är första gången som de skriver en föreställning ihop och därtill för teaterscenen. Till skillnad från tv- och filmproduktionerna tar de dessutom steget upp på scenen och blir synliga själva.

– Om vi döljer oss hela tiden tror jag att man tappar en dimension, vi kan röra oss mycket mer om vi har dockorna på handen och går omkring på scenen, säger Björn Carlberg som konstaterar att de måste jobba upp en ny scenvana.

– Det tar ändå några år att bli Petra Mede.

På festival i Lund

Förutom några scener på Humorfestivalen i Lund har de aldrig jobbat på teaterscenen med sina dockor tidigare.

– Jag tycker det är roligt att få den här tiden att sätta nummer och jobba fram nya karaktärer, säger Petter Lennstrand.

Det blir också mer fysiska scener än tidigare, dans och situationskomik.

– Vi har en ståuppkomiker från Kirgovsk som heter Gergej Basso. Han är megastjärna och fyller stora arenor, han dansar techno och drar skämt, säger Björn Carlberg som gillar att spela tant.

Annons

– Det är jättehärligt, vi kommer att ha med Margareta och Renata från "Operation Klotty". Det är två fina damer.

"Dockteater på Scalateatern" får urpremiär 7 november.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons