Annons

Jämnt resultat knepigt för Demokraterna

En väntad seger som väcker frågetecken. Och en tvåa och trea som imponerar med sin styrka.
USA • Publicerad 12 februari 2020
Amy Klobuchars medvind har fått ett eget namn – "klomentum".
Amy Klobuchars medvind har fått ett eget namn – "klomentum".Foto: Robert F Bukaty/AP/TT
Bernie Sanders i talarstolen i Manchester, New Hampshire.
Bernie Sanders i talarstolen i Manchester, New Hampshire.Foto: Matt Rourke/AP/TT
Pete Buttigieg går fortsatt starkt.
Pete Buttigieg går fortsatt starkt.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Aspiranterna inför USA:s presidentval tar delegater i proportion till sin röstandel, så det jämna resultatet i New Hampshire innebär att såväl segraren Bernie Sanders som tvåan Pete Buttigieg och trean Amy Klobuchar får med sig bra poäng.

Klobuchars medvind har redan fått ett namn – "klomentum", en ordlek med hennes namn och momentum. Men enligt Elizabeth Walentin, som tidigare bland annat arbetat med Demokraternas valkampanjer, kanske Minnesotasenatorn inte ens varit kvar om det inte vore för debaclet i Iowa i förra veckan, då resultatet drog ut på tiden i flera dagar.

Annons

– Det vanliga är att om man är nummer fem eller någonting i Iowa då lämnar man racet direkt, säger Walentin till TT.

– Men eftersom det var så oklart behövde ingen lämna, och hon kunde göra den här återkomsten.

Ung och oerfaren

Både Walentin och Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, är också imponerade av den unge Buttigiegs fortsatta framfart.

– Buttigieg visar återigen att han är intressant, säger Frida Stranne till TT.

– Men personligen tror jag inte att han har störst chans att ta hem det här med tanke på hans unga ålder, erfarenhet och att han gör dåligt ifrån sig i den afroamerikanska väljargruppen.

Samtidigt trycker hon på att Sanders seger inte var så stor som hans kampanj hoppats på.

– Det var inte den övertygande seger han hade behövt. Det visar att han inte lyckats öka sin väljarbas, säger Frida Stranne.

– Det var den lägsta vinstprocenten sedan 1960-talet, minst, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire.

– Historiskt sett när kandidater har vunnit med sådan liten marginal som Sanders blir det en lång utdragen process, är hans slutsats.

För både 78-årige Sanders och 38-årige Buttigieg gäller det nu att framställa sig som vinnare.

Annons

– Buttigieg måste framställa sig själv som en stark kontrast till Sanders. Någon som inte vill ha en revolution, någon som inte ser sig som en socialdemokrat, utan en som bara vill få bort Donald Trump och förbättra livet för människor, säger Galdieri.

Mycket att bevisa

Samtidigt är den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som bara blev femma i New Hampshire, ännu med i leken.

– Det är problematiskt att räkna ut honom och se honom som körd. Vi behöver se utgången i ett par mer diversifierade val, säger Frida Stranne, med hänvisning till de kommande drabbningarna i Nevada och South Carolina där stora grupper spansktalande respektive svarta bor.

– Biden har mycket att bevisa nu och hans kampanjstab har ett jättearbete framför sig.

Dessutom finns en joker i leken inför nästa steg – den tidigare New York-borgmästaren Mike Bloomberg har inte varit med i Iowa och New Hampshire, men satsar stort på "supertisdagen", med en lång rad delstater i början av mars.

– En oerhört öppen och intressant process, säger Frida Stranne.

– Det är alldeles för tidigt att säga något, betonar Chris Galdieri.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons