Annons

Klimatmöte i FN – Sverige ska inte tala

Sverige står inte på talarlistan på klimatmötet "Climate Ambition Summit" i New York.
FN • Publicerad 20 september 2023
FN-chefen António Guterres har bjudit in till ett klimattoppmöte i New York. Arkivbild.
FN-chefen António Guterres har bjudit in till ett klimattoppmöte i New York. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta

FN-chefen António Guterres har sagt att bara ledare för länder som har ambitiösa planer för att uppnå noll nettoutsläpp av växthusgaser får delta i diskussioner under mötet på onsdagen.

Över hundra ansökningar om att delta i mötet ska ha kommit in, enligt nyhetsbyrån AFP. Men bara 41 företrädare för länder, städer, delstater, företag och organisationer står på talarlistan.

Annons

EU finns med, men också enskilda medlemsländer som Danmark, Island och Frankrike. Stora utsläppsländer som Kina och USA finns dock inte med. Storbritannien som helhet ska inte heller tala, men Londons borgmästare Sadiq Khan ska göra det.

Det är oklart huruvida Sverige har anmält intresse för att delta i klimatmötet – det största i New York sedan Greta Thunberg 2019 skapade rubriker med sitt tal på temat ”Hur vågar ni?”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons