Annons

Klart för ny regering i Litauen

En ny regering är i vardande i Litauen. Efter valsegern förra månaden har tre oppositionspartier kommit överens om att bilda en ny regering – ledd av den konservativa tidigare finansministern Ingrida Simonyte.
Litauen • Publicerad 9 november 2020
Ingrida Simonyte är på väg att bli Litauens nya premiärminister.
Ingrida Simonyte är på väg att bli Litauens nya premiärminister.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Tre kvinnor tar täten i den borgerligt präglade regeringsbildningen: Simonyte som företräder kristdemokratiska Fosterlandsförbundet (TS-LKD), Viktorija Cmilyte-Nielsen som leder Liberala rörelsen och Ausrine Armonaite som leder Frihetspartiet.

I ett gemensamt uttalande meddelar de tre att de ska "återupprätta självförtroendet inom statsapparaten och bland människor", rapporterar public service-bolaget LRT. De säger sig vara överens om att försöka stärka EU- och Nato-samarbetet, avreglera delar av ekonomin och legalisera samkönade äktenskap. Men de tar också utrikespolitisk ställning och säger att de ska försvara människor världen över som "kämpar för sin frihet, från Belarus till Taiwan".

Annons

Valrörelsen handlade till stor del om den sittande regeringens hantering av den pågående pandemin. Premiärminister Saulius Skvernelis och hans Bonde- och miljöpartiet (LVZS) åkte på ett rejält nederlag och tappade mer än en tredjedel av sina mandat i seimas, parlamentet.

Den nya regeringen väntas bli installerad i december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons