Annons

Klädhandeln nästan helt återhämtad

Nu köper svenskar mer kläder och skor igen. Jämfört med samma månad för ett år sedan har kläd- och skoförsäljningen ökat med 20 respektive 25 procent, visar Svensk handels stilindex för juni.
Handel • Publicerad 13 juli 2021
Klädförsäljningen närmar sig nivån innan pandemin, men skoförsäljningen har fortfarande en bra bit kvar, visar Svenska handels stilindex för juni månad. Arkivbild.
Klädförsäljningen närmar sig nivån innan pandemin, men skoförsäljningen har fortfarande en bra bit kvar, visar Svenska handels stilindex för juni månad. Arkivbild.Foto: Adam Wrafterl/SvD/TT

För klädhandeln innebär det en försäljning som är endast 3,5 procent lägre än motsvarande period 2019 – före pandemin. Skoförsäljningen har en bit kvar och ligger nu drygt 20 procent lägre än innan pandemin.

"Äntligen börjar optimismen återvända till sko- och klädhandeln. Efter över ett år av drastiskt fallande försäljning ser vi nu en återhämtning på bred front", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Annons

Branschorganisationen ser en betydande ökning i turistorter, men att storstäderna behöver de utländska turisterna för att sälja lika mycket som förr.

Stilindex visade dystra siffror för bara en månad sedan. Klädförsäljningen mår mycket dåligt, sade Svensk handel då. Nu ser man ljuset.

"De lättade restriktionerna och en framgångsrik vaccinering av befolkningen har starkt bidragit till återhämtningen. Sol och sommar har säkert också fått kunderna på gott humör och bidragit till att många nu passat på att förnya garderoben", enligt Mats Hedström.

Kläd- och skoförsäljning i e-handel och butik juni 2021

Juni 2021-2020

Kläder 19,4 procent

Skor 26,4 procent

Juni 2021 jämfört med 2019

Kläder -3,5 procent

Skor - 21,1 procent

Källa: Svensk handels stilindex 2021

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons