Annons

Kläder ger mer utsläpp än flyg och sjöfart

Samhälle • Publicerad 1 juni 2019
Klädindustrins klimatpåverkan uppmärksammas i en ny rapport. Arkivbild.
Klädindustrins klimatpåverkan uppmärksammas i en ny rapport. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Klädindustrin genererar mer växthusgaser än vad flyget och sjöfarten gör tillsammans, enligt FN:s handelsorgan Unctad,

Enligt en rapport som släpps i dagarna från Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) sker 80 procent av klimatutsläppen vid klädtillverkningen, som omfattar allt från bomullsodlingar till textilfabriker.

Annons

I snitt köper svensken 13 kilo kläder per år och slänger 8 kilo. Massproduktion i kombination med billig arbetskraft har lett till billigare kläder. Samtidigt har modeindustrin vaknat till på olika sätt, där det i dag finns flera initiativ för hållbart mode.

Under de senaste åren har arbetsvillkoren och miljöpåverkan i textilbranschen hamnat på agendan. Men frågan om hur klimatet påverkas har inte fått lika mycket uppmärksamhet.

– Det bästa du kan göra för att handla kläder hållbart är att ta cykeln till din lokala andrahandsaffär, säger Malin Wennberg, kommunikationschef på Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram om hållbart mode, till SVT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons