Annons

Kinnevik behåller Millicom – priset för lågt

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik drar tillbaka sina planer på att avyttra stora delar av innehavet i telekombolaget Millicom.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2019
Kinnevik drar tillbaka planerna på att avyttra stora delar av innehavet i telekombolaget Millicom. Arkivbild.
Kinnevik drar tillbaka planerna på att avyttra stora delar av innehavet i telekombolaget Millicom. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bolaget beslutade i början av juni att sälja av 11 miljoner av sitt totala innehav om 38 miljoner aktier i Millicom genom ett publikt erbjudande. Om allt gick i lås var planen att resterande innehav i telekombolaget skulle delas ut till Kinneviks ägare.

Men nu blir alltså miljardförsäljningen inte av.

Annons

– Under rådande marknadsklimat med väldigt volatila börser i allmänhet i USA plus lite mindre aptit för just utvecklingsländer så tittade vi på den här möjliga affären i går och konstaterade att priset var för lågt. Så vi tog vad vi ansåg var det ansvarsfulla beslutet att inte sälja i detta läge, säger Ganev.

Förväntad nedgång

Sedan nyheten om att Kinnevik skulle avyttra Millcom har Millcomaktien fallit över elva procent, vilket var väntat enligt Ganev.

– Vi hade inte förväntat oss något annat än att Millicoms aktie skulle gå ned när vi meddelade att vi hade som intention att sälja och kliva ur som huvudägare. Med det sagt är alla försäljningar en prisfråga. Nedgången i kombination med den generella aptiten för den här typen av transaktioner i USA har inte varit tillräckligt stark för att vi ska tycka att den här affären är bra nog.

När Kinnevik aviserade att man skulle avyttra Millicom beskrevs det som ett steg i ledet att öka tillväxten och fokusera på snabbväxande bolag i Norden och USA.

TT: Kommer ni att fortsätta att försöka sälja Millicom?

– Vi annonserade samtidigt en strategi som vi står fast vid. Vi kommer att över tid öka våra investeringar mot de onoterade innehaven. Det ligger fast. Vi har också sagt att Millicom som bolag inte på samma naturliga sätt passar in i vår portfölj. Det har inte ändrats i dag.

Enligt Markus Gustafsson, analytiker på Kepler Cheuvreux som följer Kinnevik, sänder den indragna affären tveksamma signaler till aktieägarna.

Andra alternativ

Enligt Gustafsson hade det sannolikt varit bättre att göra affären utan att först annonsera om den.

– Men amerikanska börsregler innebär att man måste göra en annonsering innan man säljer, vilket börsen reagerar ganska starkt på och sänkte aktien med elva procent.

TT: Vad händer nu?

Annons

– Nu kommer man att undersöka andra alternativ att frigöra pengar, antingen genom att fortsätta undersöka möjligheten att göra försäljningar av Millicomaktier eller att avyttra andra innehav som man känner sig klara med. Man är nog fortsatt benägen att investera i små privata bolag, säger Gustafsson.

Hur tror du att marknaden kommer att reagera?

– Kinnevikaktien är mycket avhängig av vad som händer i Millicom och Tele 2. Substansrabatten bör öka. Millicom bör gå upp på det här.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons