Annons

Kinesiskt börsras kan slå mot global tillväxt

De kinesiska börserna rasar kraftigt efter att ha varit stängda över det kinesiska nyåret.
Börsraset och oron för coronaviruset riskerar att sprida sig och påverka den globala tillväxten, enligt SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2020
Det nya coronaviruset påverkar Asiens börser. Arkivbild.
Det nya coronaviruset påverkar Asiens börser. Arkivbild.Foto: Vincent Yu

Rädslan för virusutbrottet fick börser i Kina att rasa nästan 9 procent när handeln öppnade på måndagen.

– Det här får givetvis konsekvenser på den globala tillväxten. Kina är i dag en sådan stor del av världsekonomin, 20 procent, att det drabbar andra länder hårdare, säger Robert Bergqvist.

Annons

Han tror att oron på börsen kommer att slå hårt mot Kinas ekonomi.

– I alla fall det första kvartalet. Men vi rör oss i okänd terräng och det är mycket vi inte vet om viruset än. Det är en pågående händelse, så man ska också vara försiktig med att dra definitiva slutsatser, säger Robert Bergqvist.

Även Europa och Sverige riskerar att påverkas av det kinesiska börsraset.

– Jag är orolig för det globala produktionshjulet. Om det inte går att producera en komponent i Kina så påverkar det andra delar i produktionskedjan. Det är också oroande hur flera svenska företag, som Ikea och HM, har fått stänga ner vissa av sina butiker i Kina, säger Bergqvist.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons