Annons

Kinesiska stridsplan nära Taiwan

Taiwan • Publicerad 8 juni 2023
Ett kinesiskt stridsplan av typen PLA J-16 fotograferat vid tidigare tillfälle. Arkivbild.Foto: Taiwans försvarsdepartement/AP/TT

Över 30 kinesiska stridsplan har kört in i Taiwans så kallade luftförsvarszon, Adiz, under en tidsrymd på cirka sex timmar, uppger öns försvarsmyndighet.

Adiz (air defence identification zone) är ett ensidigt utropat område som är avsevärt större än landets luftrum. Delar av zonen sträcker sig in över Kina.

Annons

Totalt 37 kinesiska flyg tog sig in i zonen under morgonen lokal tid, enligt Taiwans försvarsdepartement. Det är inte det största antalet i år, men det inträffade under en mycket mer komprimerad tidsrymd.

Taiwans militär övervakar situationen, meddelar departementet på Twitter.

De senaste åren har Kina intensifierat flygnärvaron i området, nästan en fördubbling under 2022 jämfört med året innan.

Kina ser självstyrande Taiwan som en del av landets territorium och uppger att man en dag ska ta över ön, med våld om nödvändigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons