Annons

Kinesiska staten deläger Geelybolag i Göteborg

Geelykoncernens utvecklingsbolag i Göteborg, Cevt, kontrolleras till 22 procent av kinesiska staten, skriver .
Volvo Cars, som också ägs av Geely, har nekat till att koncernen har kopplingar till den kinesiska staten.
Bilindustri • Publicerad 8 december 2021
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, vid invigningen av Cevts forskningscentrum i Göteborg för några år sedan. Arkivbild.
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, vid invigningen av Cevts forskningscentrum i Göteborg för några år sedan. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Cevt arbetar med att utveckla fordonsteknik för företag och bilmärken i Geelykoncernen. Ifjol hade företaget omkring 2 000 anställda i Västsverige. Huvudkontoret ligger på Hisingen.

På senare år har Cevt varit inriktat mot uppkopplade och självkörande fordon, mjukvara och molntjänster.

Annons

Samtidigt har Cevts moderbolag Zhejiang Geely Automobile under de senaste åren fått två nya kinesiska bolag som delägare. Dessa har, enligt GP, ingen annan verksamhet och kontrolleras genom en konstruktion med fonder och investeringsbolag av den kinesiska staten.

Volvo Cars har förnekat att Geelykoncernen och dess huvudägare Li Shufu skulle ha kopplingar till den kinesiska statens intressen.

– Jag har ingen anledning att misstänka att det på något sätt finns kopplingar mellan staten och honom, mer än det gör mellan alla kinesiska medborgare och staten, sade Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, till GP vid bilföretagets introduktion på börsen.

När tidningen senare ber om en kommentar till det statliga ägandet i Cevt, vill Volvo Cars inte svara.

”Volvo Cars har inga skäl att kommentera eventuella kopplingar mellan vår huvudägare och andra företag eller organisationer", skriver Jenny Åström, pr-chef på Volvo Cars, i ett mejl till GP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons