Annons

Kinesisk vloggare åt haj – utreds av polis

En kinesisk influerare, känd som Tizi, utreds av polisen efter att hon publicerat ett videoklipp där hon tillreder och äter en vithaj.
Kina • Publicerad 2 augusti 2022
I Kina har vithajen en skyddad status. Olagligt innehav kan leda till ett fängelsestraff mellan fem och tio år. Arkivbild.
I Kina har vithajen en skyddad status. Olagligt innehav kan leda till ett fängelsestraff mellan fem och tio år. Arkivbild.Foto: Schalk van Zuydam/AP

I videon ses influeraren lägga sig bredvid hajen för att på visa hur stor den är. Därefter tillagas hajen.

– Det kan se grymt ut, men köttet är verkligen väldigt mört", säger Tizi när hon smakar på det.

Annons

Videon publicerades i mitten av juli men har nu tagits bort efter att ha väckt starka reaktioner bland tittarna.

Vithajen är klassad som sårbar av Internationella naturvårdsunionen (IUCN), som sköter den globala förteckningen över rödlistade arter. Det är ett steg ifrån att klassas som utrotningshotad. I Kina har vithajen en skyddad status och olagligt innehav kan leda till fängelsestraff mellan fem och tio år.

Tizi hävdar att hon har fått tag på hajen via lagliga vägar, vilket polisen tvivlar på. Det är fortfarande oklart om hon kommer att straffas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons