Annons

Kineser söker svalka i skyddsrum

Kina • Publicerad 7 juli 2023
I Kinas huvudstad Peking ligger temperaturen på över 35 grader för nionde dagen i rad.
I Kinas huvudstad Peking ligger temperaturen på över 35 grader för nionde dagen i rad.Foto: Andy Wong/AP/TT

Medan värmen når nya rekordnivåer öppnar kinesiska myndigheter skyddsrum för sina medborgare. Städer som Hangzhou på östkusten och Wuhan i centrala Kina har meddelat att skyddsrum öppnas för medborgare som behöver komma undan extremvärmen.

Flera människor rapporteras ha avlidit i den senaste tidens värmebölja som sträcker sig över stora delar av landet. I Peking har en turistguide dött av hjärtslag på grund av extremvärmen, enligt stadens hälsomyndighet.

Annons

I staden Chongqing, i sydvästra Kina och känd för sina varma och torra somrar, har man sedan länge använt stadens skyddstunnlar som avkylningslokaler för sina invånare.

I många kinesiska städer byggdes skyddsrum i slutet av 1930-talet i samband med att Japan invaderade landet. Skyddsrummen är i dag ofta utrustade med sittplatser och har tillgång till vatten och förfriskningar. I vissa fall finns även internetuppkoppling, TV och bordtennis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons