1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kindberg: Värre än kidnappning och hot

Värre än kidnappning och hot.
Daniel Kindberg höll inte igen när han berättade för rätten hur det var att bli anhållen och förhörd misstänkt för ekonomisk brottslighet.
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, förhörs i dag i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.
Foto: Mats Andersson/TT

Daniel Kindberg och två andra män står åtalade för grov ekonomisk brottslighet vars yttersta syfte, enligt åklagaren, varit att tillföra pengar till Östersunds FK där Kindberg tidigare var ordförande.

Det två medåtalade männen har hörts tidigare i veckan och i dag var det dags för Daniel Kindberg att få säga sitt i Ångermanlands tingsrätt. Han inledde förhandlingsdagen med ett nedskrivet, 45 minuter långt anförande, där han förutom att förneka brott också redogjorde detaljerat för den chockartade upplevelsen det var att bli gripen och förhörd.

"Utsatt för mordförsök"

– Jag är ingen normalt sett känslig person. Jag har umgåtts med de värsta människorna på jordklotet. Från krigsförbrytare till nedknarkade barnsoldater. Jag har blivit kidnappad. Jag har varit utsatt för mordförsök. Jag har lärt mig lukta mig till riktig rädsla, sade Kindberg, som har en bakgrund som yrkesmilitär, och fortsatte:

– Men ingenting kan jämföras med det magsuget och slaget som jag fick när polismannen säger att de varit och väckt mina barn och jag inte var där, sade Kindberg när han beskrev hur uppskakande det var för honom när polisen sökte honom i hemmet och han senare greps.

Invecklat upplägg

Efter den dramatiska inledningen, där Kindberg klädd i grå kostym och rosalila skjorta, fick ge sin syn på de brott han anklagas för tog åklagare Niklas Jeppsson till orda. Han ställde frågor till den tidigare ÖFK-ordföranden om den fakturering som även under tidigare rättegångsdagar nagelfarits och som är själva kärnan i den misstänkta ekonomiska brottsligheten.

Åklagaren har tidigare lagt fram sin tes som är att Daniel Kindberg planerat och genomfört ett invecklat upplägg med falska fakturor för att på ett brottsligt sätt hjälpa den allsvenska fotbollsklubben.

Men under förhören förnekade och bestred Kindberg åklagarens påståenden. Åklagaren har visat ett antal mejl som Kindberg skickat till den medåtalade transportföretagaren.

– Är det inte brottsplanen som kommer till uttryck här? frågade Jeppsson om ett specifikt mejl.

– Jag ser inte det här mejlet som en brottsplan. Jag förstår inte din spekulation. Det finns ingen brottsplan, sade Kindberg under förhöret.

Det som åklagaren uppfattat som märkligt och brottsligt gällande faktureringen mellan transportföretaget, Peab, Fältjägaren, Östersundshem, ÖFK och ÖFK-bolaget Driftaren är enligt Kindberg ett helt normalt arbetssätt inom byggbranschen "över hela världen".

Nöjd Kindberg

Under eftermiddagen fortsatte åklagaren att visa upp fakturor, mejl och handskrivna lappar, som samtliga visats tidigare rättegångsdagar. Daniel Kindberg fick frågor om dokumenten och hans vanligaste svar var att han inte kom ihåg. Han kom inte ihåg om det var han som skrivit lappar och i sådana fall varför.

När dagen var slut var det en nöjd Kindberg som mötte de många journalisterna som varit på plats under dagen.

– Det var en ny upplevelse, en ny erfarenhet som jag kan ta med mig. Men det kändes okej, sade Daniel Kindberg.

Läs mer

Begravningar

Jan Olov ”Job” Blomkvist

I Gärdslösa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Jan Olov ”Job” Blomkvist, Gärdslösa.

Begravningar

Sture Mörtlund

I Skogsvilan, Nybro, har begravningsakt hållits för Sture Mörtlund.

Begravningar

Aina Johansson

I Stenåsa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Aina Johansson, Kalmar.

Oskarshamn

SD vill införa språkkrav i äldreomsorgen

Lägger fram förslag i motion till fullmäktige.

Oskarshamn

Oskarshamns sevärdheter från andra världskriget

Finns med i boken 200 svenska sevärdheter från andra världskriget

Tvingas välja bort annan mat

Bregottsatsning äter upp skolans matbudget

En halv miljon kronor skulle kunna sparas om Bregott valdes bort.