Annons

Kinaturbulensen slår mot pensionsspararna

De Kinafonder som erbjuds till premiepensionssparare har rasat den senaste månaden. För den med kortare tidshorisont kan det vara bra att flytta om i pensionsportföljen, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Ekonomi • Publicerad 4 augusti 2021
Ett orange kuvert från pensionsmyndigheten med information om pension och underlag för beräkning av pensionsrätter. Arkivbild.
Ett orange kuvert från pensionsmyndigheten med information om pension och underlag för beräkning av pensionsrätter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kinas häxjakt på flera stora nätbaserade företag fortsätter. Den senaste månaden har regeringen i Peking slagit mot flera stora nätbaserade företag, som drabbat både stora techjättar men också hela utbildningssektorn.

Den senaste branschen att drabbas är spelbranschen, när en artikel i statligt kopplade Economic Information Daily kallade dator- och tvspel för "spirituellt opium" som riskerar att "förstöra en generation". Artikeln togs under tisdagen bort, och återpublicerades senare utan drogreferensen, skriver Bloomberg.

Annons

Påhoppen har lett till en turbulent aktiemarknad som också drabbat Sveriges premiepensionssparare. Bland de Kinafonder som Pensionsmyndigheten erbjuder har samtliga tio backat med mellan 4 och 12 procent på en månad.

Som exempel har Nordeas Kinafond backat med över 9 procent, och investeringsbolaget Barings Kinafond, där flest pensionssparare har gjort ett fondval, har backat med över 12 procent.

"Klokt att minska risken"

Situationen manar till viss försiktighet, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. Har man ett till fem år kvar till pensionen kan det vara bra att minska risken och sälja av en del av exponeringen mot kinesiska fonder.

– Här är det nog klokt att låta exponeringen på sin höjd vara en liten "krydda" på fem- till tio procent av portföljen. Vi ska dock komma ihåg att vi redan sett en nedgång så om man säljer nu är det ju för att skydda sig mot ytterligare nedgångar.

– Men ett till fem år är fortfarande en relativt lång sparhorisont förutsatt att man behåller sin fondförsäkring, eftersom alla pengar inte tas ut direkt i samband med pensionen, tillägger Nicklas Andersson.

Ett alternativ kan vara att välja en bred tillväxtmarknadsfond i stället för en renodlad Kinafond.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att Kina kommer att utgöra en relativt stor andel av en sådan fond också.

God avkastning på lång sikt

För den med längre tidshorisont borde avkastningen bli god, säger Nicklas Andersson. Ändå finns det anledning att inte exponera sig alltför mycket mot tillväxtmarknader som Kina.

– Jag tror en del sparare är lite överrumplade av kraften i den kinesiska regeringens beslutsamhet trots den finansiella skada detta åsamkat. Det är också skälet till varför man brukar säga att tillväxtmarknader ska utgöra en mindre andel i portföljer.

– Den förhöjda politiska risk vi nu ser i Kina är en påminnelse om den risk som tillväxtmarknader innebär. Men långsiktigt bör risken också ge en extra avkastning, avslutar Nicklas Andersson.

Källa: Morningstar, Pensionsmyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons