Annons

Kinas export sjönk mer än väntat

Kina • Publicerad 7 december 2022
Nya bilar väntar på att exporteras ut från en hamn i Yantai i östra Kina. Arkivbild.
Nya bilar väntar på att exporteras ut från en hamn i Yantai i östra Kina. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP/TT

Kinas export och import sjönk i november till nivåer som inte setts sedan i början av pandemin, enligt officiella siffror som släpptes på onsdagen.

Exporten sjönk med 8,7 procent jämfört med samma månad föregående år, vilket motsvarar den största nedgången sedan februari 2020.

Annons

Importen till Kina lider av ett ännu större ras, ned 10,6 procent, vilket motsvarar den största nedgången sedan maj 2020.

Kinas strikta covidrestriktioner med snabba lokala nedstängningar och dagliga masstester har påverkat företagen negativt, styrt leveranskedjorna och dämpat konsumtionen.

Rädslan för en lågkonjunktur i USA och Europa, tillsammans med skyhöga energipriser, försvagar därtill efterfrågan på kinesiska produkter.

Peking har signalerat för vissa lättnader i restriktionerna. Men resor mellan provinser är fortfarande komplicerade, och en ekonomisk återhämtning kan ta tid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons