Kinas ambassadör riktar nya hot mot Sverige

Kina ska begränsa handeln med Sverige. Detta som en reaktion på den svenska regeringens hantering av Gui Minhai-fallet, uppger ambassadör Gui Congyou för .
Politik • Publicerad 5 december 2019
Kinas ambassadör Gui Congyou hotar med handelskonsekvenser för Sverige. Arkivbild.
Kinas ambassadör Gui Congyou hotar med handelskonsekvenser för Sverige. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, säger Gui Congyou till tidningen.

I mitten av november hotade ambassadören att porta Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) från Kina om hon deltog vid utdelningen av PEN:s Tucholskypris, som gick till den svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai, sedan 2015 fängslad i Kina. Ministern delade trots hoten ut priset.

Ambassadören är fåordig kring vad handelshotet kommer att innebära och när restriktionerna kommer att införas.

– Vi kommer att informera kollegorna på ert utrikesdepartement, säger Gui Congyou till GP.

Kina har inte framfört handelshotet till den svenska regeringen, uppger utrikesminister Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar till TT.

"Vi har noterat medieuppgiften, men inte fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler och därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära", säger utrikesministern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.