unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kinaexpert: Ingenting ursäktar det här

Kina visar noll respekt för internationell rätt och det finns inga ursäkter för agerandet i fallet med Gui Minhai. Det säger Kinaanalytikern Oscar Almén.
Oslo 20100929.
Oslo 20100929.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo. Han döms för att ha "försett utländsk makt med underrättelser".

Oscar Almén, som är Kinanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tycker att beskedet om domen är tragiskt och väldigt upprörande.

– Framför allt är det upprörande att Kina försöker frånta honom hans svenska medborgarskap. Som jag uppfattar det är det här unikt att man först kidnappar en utländsk medborgare och sedan tar ifrån honom hans medborgarskap. Dessutom döms han ju inte för det som han ursprungligen anklagades för, det vill säga boksmuggling. Utan det här handlar ju om någonting som är helt absurt – att han skulle ha avslöjat statshemligheter när han varit fängslad. Hur ska han kunna göra något sådant?

Noll respekt

Om Sverige kunde ha gjort något annat för att påverka utgången är irrelevant, anser han.

– Vi ska absolut inte lägga någon vikt vid Sveriges agerande i det här fallet. Det finns ingenting som ursäktar det här. Kina visar noll respekt för internationell rätt, säger Oscar Almén.

Vägen framåt för Sveriges del när det gäller att försöka hjälpa Gui Minhai tror han handlar framför allt om samarbete med andra länder.

– Det är väldigt svårt att agera själv. Det man måste göra, och som jag talat om hela tiden, är att samarbeta med andra demokratier och samarbeta med EU så mycket det går. Samarbeta med Kanada framför allt, som är i en liknande situation med två medborgare som sitter som gisslan i Kina.

Peka ut

Enligt Oscar Almén innebär domen mot Gui Minhai en ny nivå i regimens agerande.

– Det är viktigt att framhålla att det är kommunistpartiet och (presidenten) Xi Jinping som tar detta beslut. Jag tycker att vi i fortsättningen alltid ska prata på det sättet och peka ut den ledning som sitter där för hur de beter sig.

Läs mer

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Emmaboda

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Eva Regin-Johnston (M) lämnade in en motion om mer fysisk aktivitet i skolan för drygt två år sedan. På måndagen behandlades den i kommunfullmäktige.

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO-stjärnan Palmberg skadad

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO väntar fortfarande på besked om hur allvarlig skadan är.

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Småland

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Misstänks vara en av huvudmännen i ett jättelikt momsbedrägeri.

Kalmar

Kalmar: Person påkörd – förd till sjukhus

Olyckan ska ha inträffat strax före klockan 06.30.

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Coronautbrottet i länet

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Se regionens pressträff om covid-19-läget i länet.

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Liverapportering

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Sporten direktrapporterar från matchen.