Annons

Kina: Vi stödjer Myanmar villkorslöst

Myanmar • Publicerad 2 april 2022
Kinas utrikesminister Wang Yi, till höger, tillsammans med sin utrikesministerkollega från Myanmar, Wunna Maung Lwin.
Kinas utrikesminister Wang Yi, till höger, tillsammans med sin utrikesministerkollega från Myanmar, Wunna Maung Lwin.Foto: Zhou Mu/AP/TT

Kina kommer inte att sluta backa upp Myanmar, oavsett hur "situationen förändras". Det meddelade utrikesminister Wang Yi under fredagen i möte med sin motpart från Myanmar, Wunna Maung Lwin.

Situationen i Myanmar, där den styrande militärjuntan så sent som för två veckor sedan anklagades för folkmord på rohingyafolket av USA:s utrikesminister Antony Blinken, oroar inte Kina. Enligt Wang Yi vill Kina "fördjupa utbytet och samarbetet" mellan länderna. Han säger också att Kina "alltid placerat Myanmar på en viktig plats i sin diplomatiska närhet".

Annons

Militärstyret i Myanmar, som tog makten i februari 2021, har kritiserats av omvärlden för fortsatta oroligheter och strider i landet som enligt uppgift krävt minst 1 000 civilas liv.

– Oavsett hur situationen förändras, Kina kommer att stötta Myanmar i att säkra sin suveränitet, sitt oberoende och sin territoriala integritet, säger Wang Yi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons