Annons

Kina: "Vi accepterar inte separatism"

Peking vill se ett "fredligt enande" med Taiwan, men varnar också för att man kommer att ha en nolltolerans för "separatistiska aktiviteter".
Kina • Publicerad 10 augusti 2022
Taiwanesisk militär under sin militärövning under tisdagen.Foto: Johnson Lai/AP/TT

Kina upprepar sitt hot om att använda militärt tvång för att ta kontroll över självstyrande Taiwan. Uttalandet kommer på onsdagen, under den stora kinesiska militärövning som har pågått sedan i slutet av förra veckan, och som har gjort att spänningarna mellan parterna ökat ytterligare.

I en engelskspråkig version av uttalandet står det att Kina kommer att "arbeta med största uppriktighet och anstränga sig till det yttersta för att uppnå en fredlig återförening".

Svar från Taiwan

Annons

Samtidigt säger man att det inte kommer att finnas utrymme för "separatistiska aktiviteter i någon form", inte heller kommer man att acceptera någon "yttre inblandning".

Taiwan svarar på uttalandet med att man vidhåller att "ingen sida tillhör den andre".

Kinas hotelser kommer samtidigt som en taiwanesisk oppositionspolitiker från det Pekingvänliga Kuomintang-partiet åkt till Kina för att träffa affärsmän, något som fördömts av Taiwans president Tsai Ing-Wen.

Pelosis besök

Kinas militärövning har fördömts av bland annat USA och Japan. Enligt Kina är militärövningen en följd av att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, gjorde ett kontroversiellt besök i Taiwan förra veckan.

Kina meddelar också att landet bryter dialogen med USA när det gäller flera frågor, bland annat om maritim säkerhet och klimatförändringar.

Taiwans utrikesminister varnade på tisdagen för att de kinesiska övningarna är ett sätt för Kina att förbereda sig för en invasion av ön. Som svar på Kinas övning inledde Taiwans militär en artilleriövning under tisdagen i Pingtung på öns södra del. Fler övningar planeras till på torsdag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons