Annons

Kina stryper export av majsmjöl

Kina har infört begränsningar för export av majsmjöl. Detta för att stabilisera priserna och dämpa risken för livsmedelsinflation.
Ekonomi • Publicerad 3 oktober 2022
Kina begränsar exporten av majsmjöl, för att stabilisera priserna på hemmamarknaden. Arkivbild
Kina begränsar exporten av majsmjöl, för att stabilisera priserna på hemmamarknaden. ArkivbildFoto: Julie Jacobson AP/TT

Majsmjöl används vanligen i soppor och såser, men även bland annat som stärkelse inom pappersproduktion.

Kina rankas som världens femte största exportör av majsmjöl, med en exportvolym på 147,3 miljoner kilo 2021, enligt statistik från Världsbanken.

Annons

Oro för utbudet och stigande världsmarknadspriser på majsmjöl har tilltagit, bland annat då Ukraina är en stor exportör, men till följd av den ryska attacken har landet svårt att leverera livsmedelsprodukter. I Kina har dessutom ogynnsamt väder slagit mot årets majsskörd.

– Majspriset är högt och billigare utbud från Ukraina kan inte levereras som vanligt, säger Ma Wenfeng, analytiker på konsultbyrån Beijing Orient Agribusiness Consultant.

Råvaruhandlare och tillverkare har bekräftat uppgifterna om att det har införts kinesiska exportbegränsningar, men någon officiell bekräftelse har till följd av kinesiska helgdagar inte gått att få från Kinas jordbruksdepartement.

Statistik från tullmyndigheten i Kina visar att exporten av majsmjöl från Kina föll till 900 000 kilo i augusti, ned från 40 miljoner kilo i juli och 23,4 miljoner kilo motsvarande månad 2021.

Världsmarknadspriset på majsmjöl har gått upp med 15 procent i år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons