Annons

Kina stoppar dokumentär om Hammarskjöld

Film • Publicerad 26 november 2019
"Cold case Hammarskjöld" hade svensk premiär i mars i år, filmen utreder omständigheterna kring FN-chefens död i en flygkrasch. Arkivbild.
"Cold case Hammarskjöld" hade svensk premiär i mars i år, filmen utreder omständigheterna kring FN-chefens död i en flygkrasch. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kina stoppar den svensk-danska dokumentären "Cold case Hammarskjöld" från att visas på Hainan Island Film Festival. Anledningen är att filmen delvis är svenskproducerad.

– Det här visar att Kina inte är ett demokratiskt land och att man på det här sättet inför censur mot filmer är oerhört tråkigt. Det är tråkigt för oss, men det är också tråkigt för den kinesiska publiken, säger Andreas Rocksén, filmens svenska producent, till SVT:s Kulturnyheterna.

Annons

SVT har tagit del av ett mejl från filmfestivalens programchef där det framgår att filmer som producerats i Sverige inte längre får visas, efter ett beslut från Kinas motsvarighet till Filminstitutet.

När den svenska kulturministern Amanda Lind delade ut Tucholskypriset till den fängslade svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai tidigare i november hotade den kinesiska ambassadören i Sverige med att det skulle få "konsekvenser". Han hotade även med att inga regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor skulle vara välkomna till Kina om de medverkade vid Svenska Pens prisceremoni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons