Annons

Kina om massakern: Korrekt policy

Kina • Publicerad 2 juni 2019
Demonstranter på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989.
Demonstranter på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989.Foto: TT

Kinas försvarsminister kommenterar i samband med 30-årsdagen det blodiga tillslaget mot demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking.

– Händelsen var politiskt turbulent och regeringen vidtog åtgärder för att stoppa det, vilket var en korrekt policy, sade Wei Fenghe under ett möte i Singapore.

Annons

Han sade också att åtgärden stabiliserat landet.

Att kinesiska politiker över huvudtaget svarar på frågor om händelserna på Himmelska fridens torg är ovanligt, säger en Kinakännare till AFP.

Inför årsdagen har kinesiska myndigheter trålat internet i jakt på artiklar, hänvisningar och uppdateringar på sociala medier som nämner torget och 30-årsdagen. Aktivister har varnats och även om en manifestation skulle äga rum skulle den med all säkerhet upplösas och leda till gripanden.

Antalet döda i samband med militärens ingripande 1989 kan ha uppgått till över tusen när stridsvagnar rullade mot demonstranterna och soldater sköt mot folkmassan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons