Annons

Taiwan fördömer Kinas fortsatta övningar

Kina fortsätter sin militärövning vid Taiwan under måndagen, meddelar den kinesiska militären. Taiwan fördömer handlingen – och svarar med att inleda egna militärövningar.
Kina • Publicerad 8 augusti 2022
En man använder förstoringsglas för att läsa om Kinas militärövning runt Taiwan under söndagen.
En man använder förstoringsglas för att läsa om Kinas militärövning runt Taiwan under söndagen.Foto: Andy Wong/AP/TT

Kinas övning inleddes i torsdags, dagen efter att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, gjorde ett kontroversiellt besök i Taiwan tidigare i veckan. Övningen väntades avslutas under söndagen. I stället meddelar den kinesiska militären att övningarna kommer att fortsätta.

"Folkets befrielsearmé fortsatte att genomföra praktiska gemensamma övningar och utbildning i havet och luften runt ön Taiwan, med fokus på att organisera gemensamma anti-ubåts- och sjöanfallsinsatser", säger den kinesiska militären i ett uttalande.

"Ansvarslösa"

Annons

Vita Husets pressekreterare Karine Jean-Pierre säger att Kinas övning är "fullständigt ansvarslös".

Kinas rekordstora övning syftar, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, till att simulera en blockad av Taiwan och "attacker mot mål till sjöss".

Efter beskedet om att militärövningen fortsätter gick Taiwans utrikesdepartement ut med ett skarpt uttalande:

"Utrikesdepartementet fördömer starkt Kinas beslut att förlänga sin militärövning. Kinas provokation och aggression har skadat balansen i Taiwansundet och skapat spänningar i regionen".

Taiwan svarar också med att påbörja egna militärövningar på tisdagen. Enligt den statliga taiwanesiska nyhetsbyrån CNA ska den taiwanesiska armén genomföra övningar i södra Pingtung-provinsen på tisdag och torsdag.

Hotar freden i världen

Taiwans premiärminister Su Tseng-Chang säger att Kina "barbariskt använder militärkraft för att störa freden i Taiwan" och uppmanar den kinesiska regeringen att sluta "visa sina militära muskler överallt och äventyra freden".

Utrikesdepartement säger också att Kinas militärövningar inte bara hotar freden i regionen utan i hela världen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att Washington kommer att agera ansvarsfullt för att undvika en global kris.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons