Annons

Kina: Jättepandan inte längre hotad

Jättepandan är inte längre hotad men fortfarande sårbar, enligt kinesiska myndigheter. Kinas omvärdering av artens status kommer fem år efter det att Internationella naturvårdsunionen IUCN fastslagit samma sak.
Kina • Publicerad 10 juli 2021
Jättepanda ätandes bambu. Arkivbild.
Jättepanda ätandes bambu. Arkivbild.Foto: Foto: Michael A. McCoy/AP/TT

Det finns i nuläget omkring 1 800 jättepandor i det vilda. Omvärderingen reflekterar de förbättrade levnadsomständigheterna samt Kinas ansträngningar för att hålla ihop pandornas habitat, enligt Cui Shuhong, chef för departementet för ekologi och miljö, som BBC refererar till.

Redan 2016 slog IUCN fast att pandan ska tas bort från förbundets lista över utrotningshotade djur, och i stället få status som en sårbart art.

Annons

Kina motsatte sig dock då beslutet, och hänvisade till att det kunde få människor att tro att man kunde slappna av när det gäller åtgärder för att skydda jättepandan.

När även nu Kina tagit bort jättepandan från sin lista över utrotningshotade arter, är glädjen stor på sociala medier i landet.

"Det här är ett resultat av flera års hårt arbete. Bra gjort av alla naturvårdare", skriver en person på den kinesiska mikrobloggen Weibo.

Naturvårdsexperter anser att framgången till stor del beror på Kinas lyckade ansträngningar att återskapa bambuskogarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons