Annons

Kina: Ingen fara när vår raket störtar

Den kinesiska rymdraket som störtar mot jorden i helgen väntas inte orsaka någon skada. Det försäkrar regimen i Peking, efter larmrapporter om att vrakdelar kan slå ned nästan var som helst i världen.
Kina • Publicerad 7 maj 2021
Long March 5B-raketen vid uppskjutningen från Wenchang på semesterön Hainan i södra Kina.
Long March 5B-raketen vid uppskjutningen från Wenchang på semesterön Hainan i södra Kina.Foto: Pu Xiaoxu/Nya Kina/AP/TT

Raketen, av typen som på engelska kallas Long March 5B, väger 20 ton. Den är det i särklass tyngsta skrotet som lämnats i rymden de senaste 30 åren, enligt medier i västvärlden.

Men utrikesdepartementets talesman Wang Wenbin säger att det allra mesta av raketen kommer att brinna upp i atmosfären. Att några delar skulle slå ned och orsaka skada håller han för högst otroligt, rapporterar nyhetsbyråer från Peking.

Träffade byggnader

Annons

Så sent som förra året nådde dock delar från en annan Long March-raket jordytan.

– Det slutade med att avlånga metallbitar föll från himlen och slog sönder byggnader i Elfenbenskusten, säger Jonathan McDowell, astrofysiker vid Harvard University, till The Guardian.

– Det mesta brann upp men jättelika metalldelar slog ned. Vi hade stor tur att ingen skadades.

Den nya raketen sköts upp den 29 april, med den första modulen till en rymdstation som Kina ska bygga i omloppsbana.

I helgen

Resterna av raketen flyger med extrem hastighet, och gör ett varv runt jorden på 90 minuter. Det gör plats och exakt tid för eventuella nedslag omöjliga att beräkna på förhand. Troligen störtar raketen i helgen eller i början av nästa vecka.

Banan går dock inte över polarregionerna, och skulle delar nå Europa så blir det nere runt Medelhavet. Det troligaste är att eventuella delar slår ned i världshaven, eftersom de utgör majoriteten av planetens yta.

– Vi hoppas att den landar där den inte skadar någon, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Han andas försiktig kritik mot att Kina inte hanterar sitt rymdskrot bättre.

– Detta påminner om att vi som har verksamhet i rymden har krav på oss, eller borde ha krav på oss, att agera på ett säkert och omsorgsfullt sätt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons