Annons

Kina inför sanktioner mot Rubio och Cruz

Kina/USA • Publicerad 10 augusti 2020
Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.
Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Kina inför sanktioner mot elva amerikaner, bland annat senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz. Den nya åtgärden är ett svar på ett liknande drag från USA mot kinesiska företrädare, som kom efter Kinas kraftåtgärder i Hongkong.

– Kina har beslutat att införa sanktioner mot vissa personer som har uppfört sig illa när det gäller Hongkongrelaterade frågor, säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

Annons

Även chefen för Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth omfattas av de nya sanktionerna.

I fredags införde USA sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam samt ytterligare tio kinesiska företrädare, däribland flera Pekingtrogna Hongkongpolitiker. Sanktionerna innebär att alla eventuella tillgångar de berörda har i USA fryses samt att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem.

Enligt Zhao Lijian utgör USA:s sanktioner en grov inblandning i Kinas inre angelägenheter och bryter mot internationell lag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons