Annons

Handelssamtal i USA trots nytt tullhot

Den kinesiska delegationen som är på väg till USA för handelssamtal i veckan är inställd på att genomföra resan.
Detta trots helgens nya tullhot från president Donald Trump.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2019
Bild från det senaste mötet mellan amerikanska och kinesiska handelsrepresentanter häromdagen. Från vänster: USA:s Kina-ambassadör Terry Branstad, finansminister Steven Mnuchin, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och Kinas vice premiärminister Liu He.
Bild från det senaste mötet mellan amerikanska och kinesiska handelsrepresentanter häromdagen. Från vänster: USA:s Kina-ambassadör Terry Branstad, finansminister Steven Mnuchin, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och Kinas vice premiärminister Liu He.Foto: Andy Wong/AP/TT

– Kinas delegation förbereder sig för att åka till USA för diskussioner, säger Geng Shuang, en talesman för Kinas utrikesdepartement, på en presskonferens enligt Reuters.

Beskedet kommer trots att det står klart att handelskriget mellan Kina och USA, som har pågått i ett år, nu hotar att eskalera igen. Detta sedan Trump och hans handelsrepresentant Robert Lighthizer anklagat den kinesiska sidan för att försöka riva upp uppgörelser som redan har gjorts i samtalen.

Annons

hotat med att redan på fredag höja tullarna till 25 procent på kinesiska varor för 200 miljarder dollar. I dag ligger tullarna på de berörda varorna på 10 procent.

Ovanpå detta säger Trump att det finns planer på att införa nya tullar på 25 procent på andra kinesiska varor värda 325 miljarder dollar.

Talat om framsteg

Det oväntade beskedet kommer sedan Trump så sent som i fredags talade om framsteg i handelssamtalen med Kina.

– Det här är läskigt, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Han tycker som många att det nya tullhotet kommer som en blixt från klar himmel.

– Optimisten i mig tolkar det som att det är ett förhandlingsutspel. I slutfasen av en förhandling blir det ofta ett lite ökat tonläge. Det här kan vara Trumps sätt. Då kan det vara så att bara detaljer återstår.

Men det finns också en mer pessimistisk tolkning, enligt Bergqvist. Det kan mycket väl vara så att Trump menar allvar, och då är det riktigt illa tycker chefsekonomen – både för Kina och för övriga världen.

Marknaden är skakad. Räntor stiger då många väljer att sälja vad som är riskfyllda tillgångar och placera sitt kapital mer säkert. Utvecklingen följer på en exceptionellt stark inledning på börsåret, vilket till delar har byggt på en vision om någon form av eldupphör och fredsavtal i handelskriget mellan USA och Kina.

Börserna faller

Shanghaibörsen rasar 5,6 procent och Hongkongbörsen faller 2,9 procent. Även europeiska börser skakas, samtidigt som Kinas valuta pressas nedåt.

Bergqvist varnar för att det kan bli en hård smäll för världshandeln och den globala tillväxten om handelskriget eskalerar.

Annons

– Det här är absolut farligt, säger han.

– För Europa är det en föraning om de förhandlingar om biltullar som ska påbörjas senare. Där är Europa i fokus, tillägger han.

Nästa runda handelssamtal mellan USA och Kina ska enligt plan inledas i Washington på onsdag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons