Annons

Kina drar tillbaka kritiserad covidapp

Kina avvecklar en app som under pandemin har använts för att registrera resor till områden med fall av covid-19.
Samtidigt som landet rör sig bort från sin strikta nollcovidpolitik ökar coronafallen kraftigt i Peking.
Kina • Publicerad 12 december 2022
Människor iförda munskydd visar sina hälsoappar på en turistgata i Peking. Arkivbild.
Människor iförda munskydd visar sina hälsoappar på en turistgata i Peking. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Tillbakadragandet av covidappen är ett av många stora steg i den senaste tidens lättnader i de strikta covidåtgärder som har präglat det kinesiska samhället under hela pandemin.

Förra veckan meddelade det kinesiska styret att de storskaliga nedstängningarna med anledning av pandemin skulle stoppas, precis som kraven på karantän i specifika karantänanläggningar. Dessutom lättas regelverket kring de obligatoriska masstestningarna.

Annons

Under dagarna som gått sedan landet började lätta på restriktionerna har över 22 000 patienter sökt sjukhusvård i huvudstaden Peking, vilket är 16 gånger så många som för en vecka sedan, enligt myndigheterna.

Många rapporteras sjuka

Under måndagen rapporteras 8 626 inhemska infektioner i hela landet, men antalet tros vara högre eftersom tester inte längre är obligatoriska i de flesta fall. Det är dock oklart enligt vilka kriterier Kinas covidstatistik tas fram, och den är i allmänhet svår att verifiera.

Förkylnings- och febermediciner har sålt slut på nästan alla apotek i Peking, lagren av snabbtester minskar och i sociala medier rapporterar användare om en ökning av infektioner i mindre städer, med överfulla sjukhus som följd.

"Det är verkligen allvarligt, medicinen räcker inte och den hanteras dåligt", skriver en person på sociala medie-tjänsten Weibo.

Många äldre är fortfarande inte fullvaccinerade och vården har dåliga resurser att ta hand om stora mängder patienter. Utanför städerna finns brister i den medicinska infrastrukturen på många håll, vilket gör landsbygden särskilt sårbar för ökad smitta.

Färgsystem

Och nu avvecklas alltså appen som med hjälp av mobilsignaler spårat om någon har befunnit sig i ett högriskområde. Appen, som stängs av på tisdagen, har varit obligatorisk för människor som velat resa mellan provinser eller komma in på olika evenemang och offentliga platser. Den lanserades 2020 och byggde på ett färgsystem som gav utslag beroende på användarnas förväntade nivå av virusexponering.

Spårningsappen som skrotas är bara en av många som har styrt vardagen för Kinas invånare under pandemin. Lokala appvarianter gäller fortfarande för många kineser för att komma in i butiker eller kontor.

Beslutet hyllas

I sociala medier hyllas beslutet att dra tillbaka reseappen. Många har lagt upp skärmdumpar på sina "sista" inloggningar".

"Hej då, det här tillkännager slutet på en era, och välkomnar också en helt ny", skriver en person på sociala medie-tjänsten Weibo

Andra frågar sig vad som kommer att hända med de mängder av data som appen samlat på sig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons