Annons

Kina begränsar export av sällsynta mineraler

Kina inför exportrestriktioner av två sällsynta mineraler som är avgörande i tillverkningen av halvledare, rapporterar Bloomberg.
Ekonomi • Publicerad 3 juli 2023
Kina inför exportrestriktioner av mineral som används för att tillverka halvledare. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Från och med den 1 augusti reduceras kinesisk export av de sällsynta jordartsmetallerna gallium och germanium, som är kritiska för att kunna tillverka halvledare.

Halvledare används i allt från stridsflygplan till telefoner.

Annons

Beskedet tillkännagavs av Kinas handelsministerium på måndagen.

"Att införa åtgärderna kommer att tjäna nationell säkerhet och Kinas nationella intresse", skriver ministeriet i ett uttalande.

Kina är världsledande producent av 20 kritiska råvaror, utöver gallium och germanium. Bloomberg konstaterar att den senaste åtgärden från Peking riskerar att förvärra den redan ansträngda relationen mellan Kina och dess strategiska rivaler, som USA.

USA och Europa har försökt minska sitt beroende av Kina när det gäller tillgång till kritiska mineraler.

Inom EU nåddes tidigare under våren en uppgörelse om miljardsatsningar för produktion och utveckling. Målet är att EU år 2030 ska stå för 20 procent av världens halvledarkomponenter, mot enbart 9 procent i dagsläget.

Fakta: Halvledare

Ordet halvledare – "semiconductor" på engelska – härrör från att materialet inte leder ström lika bra som en ledare i metall, men inte heller isolerar helt. Råvaran kan exempelvis vara kisel, germanium eller selen, som utformas och dopas för att få rätt egenskaper.

De allra första halvledarna tillverkades på 1800-talet, men industriellt genomslag fick de först i slutet på 1940-talet i samband med transistorradion. I dag är de ofta tunnare än hårstrån och sammanlänkade på så kallade chip med myriader av trådar och kopplingar, som i sin tur används för att styra processer i allt från datorer, mobiler och bilar eller sjukvårdsutrustning, vapen, energisystem och vitvaror.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons