Annons

Kina avslutar rekordstor Taiwan-övning

Kina väntas under söndagen avsluta sina största militärövningar någonsin runt Taiwan, som pågått i fyra dagar.
Kina • Publicerad 7 augusti 2022
Ett kinesiskt stridsflygplan flög i riktning mot Taiwan på fredagen.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Övningarna har beskrivits som ett svar på att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, gjorde ett kontroversiellt besök i öriket tidigare i veckan.

Kina har i övningarna satt in stridsflyg och stridsfartyg nära Taiwan, och även använt skarp ammunition. Taiwans ledning har anklagat Kina för att simulera attacker mot det självstyrande öriket, som Peking betraktar som en del av det egna territoriet. Kina har inte uteslutit att inta Taiwan med våld framöver.

Testar förmåga

Annons

En talesperson för Vita huset kallar Kinas övningar "provocerande" och "oansvariga", samt tillade att de "ökar risken för missbedömningar".

Kinas försvarsdepartement har sagt att målet med övningarna har varit att "testa förmågan" för landets vapensystem till sjöss och på land.

Taiwans militär övervakade situationen med hjälp av stridsflyg och stridsskepp, enligt taiwanesisk media.

Svarar på övningar

Analytiker har varnat för att övningarna visar en kinesisk armé med förmåga att genomföra en blockad mot Taiwan och att hindra amerikansk militär från att komma till undsättning.

Taiwans armé ska som ett svar på Kinas övningar genomföra egna artilleriövningar med skarp ammunition med bland annat attackhelikoptrar, krypskyttar och stridsfordon på tisdag och torsdag, enligt taiwanesiska medier.

Härnäst väntas kinesisk militär inleda nya övningar i Gula havet, mellan Kina och Koreahalvön, som ska pågå fram till den 15 augusti.

Kinas ilska över Pelosis besök har bland annat lett till att Peking dragit sig ur kommande samtal med USA om klimatförändringarna och försvarsfrågor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons