Annons

Kidnappade barn åter till Ukraina

Ett par hundra barn som kidnappats av Ryssland i Ukraina har kunnat återvända. Över 19 000 barn tros ha förts bort av ryska styrkor.
Ukraina • Publicerad 11 augusti 2023
Rysslands president Vladimir Putin är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen för delaktighet i kidnappning av ukrainska barn. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen för delaktighet i kidnappning av ukrainska barn. Arkivbild.Foto: Pavel Byrkin/Sputnik Kreml pool via AP/TT

Enligt frivilligorganisationen SOS barnbyar och dess österrikiska avdelning har minst 385 barn som deporterats från Ukraina under den pågående ryska invasionen kunnat återvända till hemlandet.

Enligt Kievs officiella beräkningar har fler än 19 000 ukrainska barn tvingats från sina hem sedan invasionen inleddes i februari 2022. Många av barnen uppges befinna sig på institutioner eller i fosterhem.

Annons

Ryssland förnekar kategoriskt anklagelserna, men åklagare inom Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har utfärdat en internationell efterlysning av bland andra Rysslands president Vladimir Putin för delaktighet i kidnappningarna.

SOS barnbyars talesperson Anna Radl säger att 84 av barnen som återvänt är pojkar.

– SOS barnbyar stödjer föräldrar genom att hjälpa dem ekonomiskt eller genom att bistå i planering av flyktrutter, säger Radl.

Hon fortsätter att berätta att det ofta är barnen själva som ber om hjälp, till exempel via sociala medier. Även boende i områden som ockuperas av Ryssland har bistått med information för att hjälpa barnen hem.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons