Annons

Kerstin Ekman försökte hålla tillbaka glädjen

Helt enligt förhandstipsen fick Kerstin Ekman på måndagskvällen ett Augustpris för Skraplotter, den sista delen i trilogin Vargskinnet. Kerstin Ekman blev därmed den första författaren som fått priset två gånger.
Nyheter • Publicerad 2 december 2003
Kerstin Ekman fick på måndagskvällen ta emot Augustpriset av Stina Dabrowski.
FOTO: PRESSENS BILD
Kerstin Ekman fick på måndagskvällen ta emot Augustpriset av Stina Dabrowski. FOTO: PRESSENS BILDFoto: 

År 1993 fick hon Förläggareföreningens Augustpris för romanen Händelser vid vatten. Hon har dessutom varit nominerad för priset vid ytterligare två tillfällen.

Av de författare som belönades i Berwaldhallen på måndagen var hon utan tvekan den som bäst lyckades lägga ett lock på glädjen. Det märks tydligt att den typen av offentlig uppmärksamhet inte är något hon direkt söker.

Annons

–Visst är jag glad för priset, men den här typen av fokusering är inte något som hör ihop med författandet. Det är ju ett mycket ensamt yrke, förklarade hon efteråt.

– Förr var det inte så stort ståhej kring författarna, men det är på ett sätt kanske bra att det har blivit det, för då är det ju ståhej kring böckerna också.

Juryn skriver i sin motivering att ’Skraplotten blir sinnebilden för ett utarmat Sverige av i dag, sett ur marginalens perspektiv med snabbt avfolkade landskap, kyrkor och konsumbutiker’’.

De tre delarna i ’’Vargskinnet’’ har genomgående fått mycket bra kritik och framför allt Ekmans porträtt av kvinnor från tre olika generationer har gripit många läsare.

Därför blir man kanske lite förvånad när författaren själv gör klart att hon för länge sedan klippt av banden med romanfigurerna. Det gjorde hon i samma ögonblick som Skraplotter var klar.

– Jag var väldigt tacksam när den var färdig och man fått ihop allting. Jag är väl lite som en jakthund som inte vill gå i gamla spår, säger hon, dock utan att avslöja vilka nya spår som hon är inne på nu.

– Det vill jag inte göra, för det är ju inte säkert att det blir något.

Nils Uddenberg fick med sin Idéer om livet. En biologihistoria priset för årets bästa fackbok. De två banden har enligt juryn ’’alla förutsättningar att bli ett standardverk’’.

Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok gick till debutanten Johanna Thydell och hennes I taket lyser stjärnorna. Det är ’’en stark, berörande tonårsskildring om livet och döden, vänskap och kärlek. Jenna brottas med såväl existensiella frågor som vardagsproblem. Ett levande och laddat språk täcker hennes känslor av sorg och förvirring, livslust och längtan’’.

(TT)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons