Annons

Kenya drar sig ur fredsmöte om Tigray

Etiopien • Publicerad 7 oktober 2022
Kenyas före detta president Uhuru Kenyatta. Arkivbild.
Kenyas före detta president Uhuru Kenyatta. Arkivbild.Foto: Brian Inganga/AP/TT

I helgen skulle ett förhandlingsmöte om fred i Etiopien ägt i Sydafrika. Nu meddelar Kenyas förre president Uhuru Kenyatta, en av huvudpersonerna i panelmötet, att han fått förhinder.

Kenyattas återbud väcker farhågor om förhandlingarna inte ska komma i gång.

Annons

Afrikanska unionen (AU), som skulle leda samtalen, försäkrade genom ordförande Moussa Faki Mahamat att man är övertygad om att panelmedlemmarna kommer få till en konstruktivt dialog mellan de stridande parterna för att nå en fredlig och hållbar lösning.

Men som ett tecken på de utmaningar som mötet står inför meddelade Kenyatta i ett brev till Faki att han inte har möjlighet att delta på grund av "krockar i schemat".

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray, eftersom rebellgruppen Tigreanska folkets befrielsefront, som styrde regionen, uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet. Efter fem månaders vapenvila blossade den upp igen i augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons