Annons

KD vill dna-testa vid utlänningskontroller

KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba Busch i en intervju med .
Politik • Publicerad 12 augusti 2022
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Ingen vet hur många personer som befinner sig i Sverige olovligen. Det är personer som själva riskerar att bli utsatta för människohandel, vi vet att det är barn som hamnar i kläm. Men det är också personer som utnyttjar vår gästfrihet för att begå brott, säger Busch till tidningen.

Enligt KD:s förslag till "Reva 2.0" ska polisen vid en inre utlänningskontroll ta fingeravtryck, fotografera och dna-topsa personen som kontrolleras. Polisen ska också få möjlighet att omhänderta och tömma mobiltelefoner och datorer om personen vägrar samarbeta.

Annons

De skärpta utlänningskontrollerna kritiserades hårt när projektet bedrevs och polisen anklagades för rasprofilering. Busch anser att det fanns befogad kritik, även om en del var "uppiskad med politiska förtecken". Hon delar inte uppfattningen att polisen gjorde sitt urval baserat på utseende.

– Jag tänker att det är rimligt att vi litar på vår polis där och att de har dragit lärdom av den tidigare omgången av Reva och kan arbeta på ett bättre, mer rättssäkert och effektivt sätt, säger hon till DN.

Fakta: Reva-projektet

Syftet med Reva (rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) var bland annat att effektivisera byråkratin för att förkorta långa handläggningstider och minska trycket på Migrationsverkets förvar.

2013 inleddes projektet i Stockholm och i samtidigt startade en högljudd debatt om polisens metod då de stoppade och kontrollerade personer i tunnelbanan. Många menade att polisen diskriminerade och kontrollerade personer bara för att de såg utländska ut. Polisen hävdade att projektet och kontrollerna i tunnelbanan inte hade något samband.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons