Annons

KD: Vården är ett ojämlikt postkodlotteri

Kristdemokraterna prioriterar fyra områden i sitt valmanifest.
Satsningar på sjukvård, trygghet, hjärtlandet och äldre ska ge ett bättre valresultat än sist, hoppas partiet.
Politik • Publicerad 9 augusti 2022
Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren (tv) presenterar partiets valmanifest under en pressträff på KD:s partikansli.Foto: Ali Lorestani/TT

Några nya förslag presenteras inte i valmanifestet. I stället är det en prioritering av partiets viktigaste områden.

Vården har enligt KD blivit ett "ojämlikt postkodlotteri". Var i landet du bor avgör om du måste stå i en vårdkö eller få vård i tid. Därför upprepar partiet sitt krav på ett förstatligande av sjukvården.

Annons

Tillsammans med en nationell vårdförmedling som matchar vårdbehovet med den kapacitet som finns i hela landet ska vården bli mer jämlik.

Därtill föreslår KD fler vårdplatser, fler vårdcentraler, fler förlossningskliniker och en fast läkarkontakt.

För att öka tryggheten vill KD se fler poliser och höjda polislöner, utbyggt rättsväsende och skärpta straff för bland annat vapenbrott och sexualbrott. Grov våldtäkt ska ge 25 års fängelse med krav på kemisk kastrering som villkor för villkorlig frigivning. Grov våldtäkt mot barn ska ge livstids fängelse.

För att göra det lättare att bo i vad KD kallar hjärtlandet, landsbygden i dagligt tal, vill partiet sänka bensin- och dieselpriserna, göra en miljardsatsning för att rusta vägar, utöka driftstödet för lanthandlare, minska vargstammen till 170 individer, ha mer kärnkraft, och "stötdämpare" i elskatten om elpriserna ökar, samt ge kostnadslättnader för lantbruket.

För att förbättra för äldre föreslår KD sänkt skatt på pensionen, skattelättnader för äldre som vill fortsätta jobba, trygghetsersättning för dem som inte orkar jobba till pension, fler trygghetsboenden, ökad medicinsk kompetens inom äldreomsorgen och stärkt tandvård för äldre genom sänkt högkostnadsskydd.

Med den politiken hoppas KD:s partisekreterare Peter Kullgren (KD) på framgång i valet.

– Vår målsättning är att göra ett bättre val än 2018, då vi fick 6,32 procent, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons