Annons

KD utmanar arbetarrörelsen med familjedag

Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna, och på onsdagen samlades ett hundratal partianhängare för att hylla familjen.
Politik • Publicerad 1 maj 2019
Familjen Wäppling, Annie, Jenny, Hannes och Joakim, demonstrerar med Kristdemokraterna i Västerås på första maj.Foto: Per Groth/TT

Första maj är inte bara arbetarrörelsens dag, slår Kristdemokraterna fast. Denna dag samlades ett hundratal sympatisörer i Västerås för att inleda våren på sitt sätt – med familjen i centrum.

"Blivit tydligt"

Plakat med budskap som "Mer tid för barnen" och "Inga fler utbrända mammor" talade sitt tydliga språk då skaran marscherade mot Stigmatorget och partiledaren Ebba Busch Thors tal.

Annons

– Vi har alltid familjemanifestation på familjens dag, som ju första maj från början var, säger Busch Thor till TT.

– Och nu så utmanar vi ju också Socialdemokraterna rejält kring att vara det parti som har bäst svar på, framför allt, hur man ska kunna lita på att välfärden fungerar.

Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna. Inför valet i september förra året såg det ut som om partiet skulle kunna missa fyraprocentsspärren till riksdagen, men i en mätning nyligen var väljarstödet över tolv procent.

– I den här valrörelsen har det blivit så uppenbart vad Kristdemokraterna står för. De har kommit fram tydligare i den politiska diskussionen, säger sympatisören Lorin Mayer Nordström som tagit med sig familjen till Västerås från Köping.

"Precis det EU borde vara"

Evenemanget sammanfaller med det stundande EU-valet. Och ordet "lagom" står därför också i centrum, där KD med sin slogan "Make EU lagom again" räds att unionen ska börja lägga sig i sociala frågor.

– Man kan tycka att lagom känns konstigt och urvattnat, men det är precis det EU borde vara, säger Mayer Nordström.

Familjen har bott utomlands i flertalet år, bland annat i Tyskland och England.

– Jag har också en far som överlevt andra världskriget, så vi vet hur viktigt Europa är. Samtidigt ska man inte knäfalla för EU helt, vara passiv och inte se var det är på väg.

Vill se förbud

På andra platser i landet demonstrerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), och Kristdemokraterna är tydliga också i den frågan.

Partiledaren Busch Thor förklarar:

Annons

– Vi har ju varit ganska ensamma om att driva att medlemskap i organisationer vars syfte är att med våld och andra sätt bedriva samhällsomstörtande aktiviteter ska vara förbjudna. Och vi menar NMR bör klassas som den typen av organisation, säger hon.

– Nu är det flera partier som äntligen öppnar upp för det här. Och det är inte en dag för tidigt.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons