Annons

KD utmanar arbetarrörelsen med familjedag

Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och på första maj samlades ett hundratal partianhängare för att hylla familjen.
Politik • Publicerad 1 maj 2019
"Familjen har varit lite av en hjärtefråga, det var ju därför jag gick med en gång i tiden" säger Joacim Wäppling, kristdemokrat från Sörmland. På bilden syns han tillsammans med familjemedlemmarna Annie, Jenny och Hannes.
"Familjen har varit lite av en hjärtefråga, det var ju därför jag gick med en gång i tiden" säger Joacim Wäppling, kristdemokrat från Sörmland. På bilden syns han tillsammans med familjemedlemmarna Annie, Jenny och Hannes.Foto: Per Groth/TT

Första maj är inte bara arbetarrörelsens dag, slår Kristdemokraterna fast. På onsdagen samlade partiet hundratal sympatisörer i Västerås för att inleda våren på sitt sätt – med fokus på familjen.

Plakat med budskap som "Mer tid för barnen" och "Inga fler utbrända mammor" talade sitt tydliga språk då skaran marscherade mot Sigmatorget och partiledaren Ebba Busch Thors tal.

Annons

– Vi har alltid familjemanifestation på familjens dag, som ju första maj från början var, säger Busch Thor till TT.

– Och nu så utmanar vi ju också Socialdemokraterna rejält kring att vara det parti som har bäst svar på, framför allt, hur man ska kunna lita på att välfärden fungerar.

Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna. Inför valet i september förra året såg det ut som om partiet skulle kunna missa fyraprocentsspärren till riksdagen, men i en mätning nyligen var väljarstödet över tolv procent.

– Efter den här valrörelsen har det blivit så uppenbart vad Kristdemokraterna står för, säger sympatisören Lorin Mayer Nordström som var engagerad i ungdomsförbundet som barn men som nu lämnat politiken.

– De har kommit fram tydligare i den politiska diskussionen.

"Det EU borde vara"

Evenemanget sammanfaller med det stundande EU-valet. På torsdag levererar partiet sitt valmanifest, och efter partiledaren fick kandidaterna till Europaparlamentet Sara Skyttedal och David Lega förmedla sitt budskap till publiken.

Ordet "lagom" stod därför också i centrum, då KD med sin slogan "Make EU lagom again" bland annat vill klargöra att unionen inte bör lägga sig i sociala frågor.

– Man kan tycka att lagom känns konstigt och urvattnat, men det är precis det EU borde vara, instämmer Mayer Nordström.

Familjen har bott utomlands i flera år, bland annat i Tyskland och England, men har nu slagit sig ned på den svenska landsbygden i Köping.

– Jag har också en far som överlevt andra världskriget, så vi vet hur viktigt Europa är. Samtidigt ska man inte knäfalla för EU helt, vara passiv och inte se var det är på väg.

Vill se förbud

Annons

På andra platser i landet demonstrerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), och Kristdemokraterna är tydliga också i den frågan.

Partiledaren Busch Thor förklarar:

– Vi har ju varit ganska ensamma om att driva att medlemskap i organisationer, vars syfte är att med våld och andra sätt bedriva samhällsomstörtande aktiviteter, ska vara förbjudna. Och vi menar att NMR bör klassas som den typen av organisation, säger hon.

– Nu är det flera partier som äntligen öppnar upp för det här. Och det är inte en dag för tidigt.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons