Annons

KD rasar – Adaktusson utpekad som orsak

Kristdemokraterna (KD) må ha gått som tåget i opinionsundersökningarna – men i en färsk mätning från backar plötsligt partiet hela fyra procentenheter, till 7,5 procent.
Det förklaras med debatten om Europaparlamentarikern Lars Adaktusson och abortfrågan.
Politik • Publicerad 6 juni 2019
Kristdemokraternas Lars Adaktusson. Arkivbild.
Kristdemokraternas Lars Adaktusson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Nedgången är betydligt större bland kvinnor och bland yngre, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson till Expressen.

I SCB:s stora opinionsundersökning med drygt 9 000 svarande som kom i tisdags fick KD hela 13 procent. Men den gjordes mellan den 29 april och den 28 maj, så bara de som svarade i slutet av perioden hade tagit del av debatten kring hur Adaktusson röstat i abortfrågor i EU-parlamentet.

Annons

Expressen/Demoskop, med 1 614 svarande, gjordes mellan den 27 maj och den 3 juni och för Santesson råder det ingen tvekan om att det är debatten kring Adaktusson som givit effekt.

– Vi har aldrig sett en större förändring i KD:s stöd mellan två månader, så det här sticker ut. Det motsvarar att mer än ett helt folkparti har ställt sig upp och gått. Räknar man i antal väljare rör det sig om ett tapp på ungefär 260 000 KD-väljare på några veckor, säger han.

Nedgången för KD är statistiskt säkerställd.

Moderaterna (M) ser ut att vara den stora vinnaren på KD:s tapp och får 18,2 procent – upp 2,5 procentenheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons