Annons

KD: Låt kunder skjuta upp elräkningen

Elkunderna kan räkna med ersättning för höga elpriser i vinter. Problemet är att pengarna kan komma retroaktivt.
KD föreslår nu att elkunderna ska kunna få anstånd med betalningen.
Politik • Publicerad 6 september 2022
KD-ledaren Ebba Busch och Jakob Forssmed , ekonomiskpolitisk talesperson. Partiet vill låta elkunderna skjuta upp betalningen av elräkningen. Arkivbild.
KD-ledaren Ebba Busch och Jakob Forssmed , ekonomiskpolitisk talesperson. Partiet vill låta elkunderna skjuta upp betalningen av elräkningen. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Vi ser att familjer oroar sig och vi ser ett ökat antal fall där elräkningen hamnar hos kronofogden, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

– Det är viktigt att både hushåll och företag vet att det kommer ett högkostnadsskydd, men till dess att det är på plats så ska det finnas anstånd med elräkningarna.

Inte rimligt

Annons

KD tycker inte att det är rimligt att hushållen ska behöva ligga ute med kanske tiotusentals kronor eller riskera att hamna hos kronofogden. Med förslaget om att kunna betala räkningen senare skulle hushållen hinna få högkostnadsskyddet utbetalt innan de krävs på pengar från elbolagen.

M, SD, KD och L är överens om att vilja införa ett högkostnadsskydd från den 1 november. Men de har ännu inte kommit överens om detaljerna.

Förslaget om att låta elkunderna få skjuta upp elräkningen i tre till sex månader är KD:s inspel.

– Jag tror att fler ser det här problemet, säger Forssmed.

Anstånd för bolagen

Elbolagen ska i sin tur kunna få anstånd med sina skatteinbetalningar till staten, enligt förslaget.

– Elbolagen har också stora intäkter, som är uppenbara för alla. Det gör att vi gör bedömningen att de kommer att klara detta, säger Forssmed.

Ett annat förslag är att företag som drabbas hårt av höga elpriser ska kunna få anstånd med olika typer av skatter, till exempel inbetalning av arbetsgivaravgifter, på liknande sätt som skedde under pandemin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons